Gorivo za godinu skuplje 12,5 odsto

Bez autora
Jan 18 2011

Cijene nafte i derivata u posljednjih godinu dana na svjetskim berzama su povećane 30, a u Crnoj Gori 12,5 odsto. Nije tačno da cijene goriva u Crnoj Gori rastu dok na svjetskim berzama padaju, što potvrđuju uporedni podaci. U posljednjih 12 mjeseci na svjetskoj berzi, odnosno na Platt's kotacijama, naftni derivati poskupili su oko 30 odsto, a cijene u Crnoj Gori u istom periodu su povećane 12,5 odsto. Podaci Ministarstva ekonomije pokazuju da je cijena litra benzina na početku prošle godine bila 1,19 a danas 1,26 eura za litar. Litar eko dizela u posljednjih godinu kretao se od 1,11 eura početkom aprila prošle godine, potom 1,10 na početku decembra a sada je 1,17 eura. Primjenom Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, tokom 2010. godine, uspjela se obezbijediti osmomjesečna cjenovna stabilnost kako benzinskih tako i dizel goriva.

Gorivo za godinu skuplje 12,5 odstoCijene nafte i derivata u posljednjih godinu dana na svjetskim berzama su povećane 30, a u Crnoj Gori 12,5 odsto, saopštili su Pobjedi u Ministarstvu ekonomije demantujući tvrdnje Unije slobodnih sindikata da kod nas cijene rastu i kada u svijetu padaju.

- Nije tačno da cijene goriva u Crnoj Gori rastu dok na svjetskim berzama padaju, što potvrđuju uporedni podaci. U posljednjih 12 mjeseci na svjetskoj berzi, odnosno na Platt's kotacijama, naftni derivati poskupili su oko 30 odsto, a cijene u Crnoj Gori u istom periodu su povećane 12,5 odsto, saopšteno je Pobjedi u ovom Vladinom resoru.

Crna Gora u sredini

Podaci Ministarstva ekonomije pokazuju da je cijena litra benzina na početku prošle godine bila 1,19 a danas 1,26 eura za litar. Litar eko dizela u posljednjih godinu kretao se od 1,11 eura početkom aprila prošle godine, potom 1,10 na početku decembra a sada je 1,17 eura, podsjećaju u Ministarstvu.

- Primjenom Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, tokom 2010. godine, uspjela se obezbijediti osmomjesečna cjenovna stabilnost kako benzinskih tako i dizel goriva - objašnjavaju oni u odgovorima Pobjedi.

U ovom Vladinom resoru kažu da nije tačna ni druga tvrdnja predsjednika Unije slobodnih sindikata Srđe Kekovića da je u Crnoj Gori najskuplje gorivo u regionu, objašnjavajući da smo negdje između.

- Maloprodajne cijene naftnih derivata u državama našega okruženja su dosta izjednačene. Najskuplje gorivo je u Sloveniji i Hrvatskoj, a najjeftinije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini - kažu u Ministarstvu ekonomije odgovarajući na Pobjedino pitanje gdje su crnogorske cijene na regionalnoj ljestvici.

Protekli obračunski 15-dnevni period bio je karakterističan po svakodnevnom rastu cijena naftnih derivata na Platt's kotacijama, a u Ministarstvu kažu da će od daljeg kretanja na tom tržištu zavisiti hoće li biti poskupljenja ili pojeftinjenja.

Nezahvalna predviđanja

- Sa sigurnošću se ne mogu dati nikakva dugotrajnija predviđanja - kažu u Ministarstvu podsjećajući da analitičari imaju različite projekcije daljih dešavanja.

Cijene goriva u Crnoj Gori se formiraju petnaestodnevno na osnovu formule odnosno uredbe, a u Ministarstvu kažu da u tome ne postoji diskrecioni faktor.

- Naprotiv, cijena zavisi isključivo od berzanske, odnosa eura i dolara i državnih nameta - akciza i poreza - saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva.

Akcize i porezi trenutno čine 50 odsto cijene goriva a u Ministarstvu ekonomije podsjećaju da su oni u nadležnosti Ministarstva finansija.

- Ministarstvo ekonomije obavezno je da u obračun uključi vrijednosti obračunskih elemenata, ali će i dalje insistirati na sigurnosti snabdijevanja kvalitetnim naftnim derivatima. U okviru svojih mogućnosti podržaćemo sve aktivnosti kojima bi se održalo stabilno tržište naftnih derivata, navode u Ministarstvu koje po ustaljenoj formuli odobrava, odnosno daje saglasnost na cijene koje im dostave snabdjevači a koje zavise od promjena cijene na berzi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik